COVID-19 – massiivinen tulehdusreaktio

Nyt SARS-coV-2 pandemiaa on takana kuukausi. Virallisesti pandemia eli koko maapallon kattava epidemia alkoi 11.3.2020 ja tauti on tähän mennessä (12.4.) todettu varmistetusti 1 771 583 henkilöllä, joista on 108 510 henkilöä on menehtynyt.

Suomessa SARS-coV-2 asetettiin 2.3 tartuntatautilain yleisvaarallisten tartuntatautien listaan. Tämä antoi mahdollisuuden tartuntataudeista vastaavalle lääkärille määrätä sairastunut karanteeniin ja estää tällä tavoin taudin leviämistä. Sittemmin taudin leviämistä rajoitettiin kokoontumiskielloin ja Uudenmaan lääni eristettiin muusta Suomesta. Näillä toimilla tuntuu olevan ollut vaikutus. Ilmaantuvuus Suomen väestöön suhteutettuna on ollut 54 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun Ruotsissa vastaava luku on 102. Kuolemantapauksia on Ruotsissa myös selvästi enemmän.

Mikä tekee koronaviruksesta vaarallisen?

SARS-coV-2 infektio laukaisee elimistössä valtavan tulehdusreaktion, josta näkyvimpänä oireena on hengitysvajaus – SARS (severe acute respiratory sydrome). Virus näyttää hyökkäävän kaikken voimakkaimmin keuhkojen limakalvojen soluihin ja aiheuttaa elimistössä ylimitoitetun puolustusreaktion.

Kun elimistön puolustusmekanismit on käytetty loppuun, bakteerit hyökkäävät ja tästä seuraa verenmyrkytys eli sepsis. Hengitysvajauksen lisäksi tulehdusreaktio käynnistää elimistössä liiallisen veren hyytymisreaktion, joka omalta osaltaan heikentää hapen siirtymistä vereen ja kudoksiin. Ilman hoitoa taudin vakava muoto on tappava. Se ei ole tavallinen flunssa.

Taudista toipuneita on. Heidän vointiaan tulisi seurata ja kuntouttaminen käynnistää.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Virologi mainitsee alla olevassa videossa hyvin, ettei SARS- virukselle kehitetty rokotetta, joten olemme sen suhteen lähtöviivalla. Virus on jo osoitettu mutatoituneen (eli muuttuneen), joten suoja yhdelle viruksen kannoista ei välttämättä anna suojaa toiselle.

Taudista toipuneita on. Heidän vointiaan tulisi seurata ja kuntouttaminen käynnistää. Leviäminen näyttää myös hidastuneen, mutta viruksen uusi aalto on hyvin todennäköinen ja sitä varten tulee meidän olla valmiina.

Aiheellista on edelleen pelata aikaa, suojata itsemme ja läheisemme, pitää pää kylmänä ja jaksaa kestää.

Tämäkin pandemia menee jossain vaiheessa ohi.

Matti Peura, työterveyshuollon erikoislääkäri, LT

Leave a comment